Roadtrip & hyrbilsguide

USA från kust till kust

Rutter för roadtripComments Off on USA från kust till kustLäs mer »

kust till kust

800 till 900 mil

En dröm för många är att göra den kanske mest berömda roadtrippen över hela världen. Kust till Kust i USA. Resan går på ca 800-900 mil beroende på rutt. En vanlig rutt är att köra från New York till San Francisco eller Los Angeles. Bästa tiden är på sommaren för ett skönare väder, men även sen vår och tidig höst är bra tider.

Förväntat körtid

Fågelvägen är USA mellan 350-450 mil brett. Det är därför svårt att uppskatta hur många mil en kust till kust-rutt är. Men för att få med ett par “måste-stopp” landar färden lätt på minst 600 mil och kanske ska du upp till 800 mil för att inte missa härliga platser på vägen. Rakaste vägen att köra (dvs inte fågelvägen) är det 470 mil mellan New York och San Francisco men då missar du mycket kul att se och får se mycket öken längs med stora motorvägar. Vill du se Chicago, Memphis, Phoenix med flera är du över 600 mil.

För att göra denna rutt i ett bekvämt tempo behöver du minst 4 veckor. 800 mil på två veckor ger ett genomsnitt på 57 mil om dagen vilket är oformligt många timmar om dagen i en bil. Gör du istället rutten på 4 veckor sjunker dagssnittet till mer bekväma 28 mil per dag vilket fortfarande är rätt mycket om. Vill du även ha bilfria dagar ökar snittet snabbt. För en tripp med så många timmar per dag i bil rekommenderas en husbil och att ni är fler än två förare. Detta gör att man kan hitta på saker i bilen och komforten är självklart viktig. Har du tid så är det inte fel att använda alla 90 dagarna som man får vid inresa till USA.

 

Sevärdheter

Många av USA:S bästa sevärdheter går att planera in, läs vår topp 10 lista på sevärdheter i USA

Niagarafallen

Du väljer självklart själv vad du vill lägga krut på att uppleva. Är det de klassiska stoppen eller ser du hellre själva resan i bilen som upplevelsen kan du istället köra in på mindre vägar och se små samhällen där du verkligen kan ta på den amerikanska kulturen. Uppe i New York kan du börja med att köra mot Niagarafallen och bocka av den första naturupplevelsen! Det är en stark kontrast till stadspulsen i New York. När du besöker Niagarafallen får du också chansen att åka över gränsen till Kanada vilket kan vara kul att ha gjort.

Route 66

Du får också chansen att svänga in på en berömd sträcka som numera är mer ett museum. Läs mer om Route 66.

Färden kan sedan gå via en till storstad som Chicago. Du kommer också färdas genom Klippiga Bergen. Har du lång tid rekommenderas en avstickare söderut mot den amerikanska södern och New Orleans främst. Glöm inte att svänga förbi Las Vegas innan du når havet på västkusten!

 

Budget

Som alltid svårt att sätta exakt men ett spann på 15000-30000 kr/person inkl. flyg från Sverige, hyrbil och boende på motell/hotell. Kan du bo i bilen slipper du kostnader för logi men det är också skönt att kunna checka in med alla bekvämligheter som medföljer.

Exempel på budget:

Flyg t/r Sverige – New York 5000-7000 kr

Enkelbiljett flyg från västkusten till New York 2000 kr

Bensin: 800 mil *7 = 5600 kr

Logi: 15 nätter x 500 kr = 7500 kr

Hyrbil 15 dagar: 13000 kr (se och läs mer om hyrbilar)

Totalt: 33100-35100 kr

Om ni är två personer blir detta ca 16 550 kr per person. Därefter tillkommer mat och övriga utgifter och självklart är utbudet av motell och hotell i olika prisklasser oändligt så detta är ett exempel med ett enklare boende.

Tags: , ,

Comments are closed.