Roadtrip & hyrbilsguide

Highway 1 – Västkusten i USA

Rutter för roadtripComments Off on Highway 1 – Västkusten i USALäs mer »

Highway-1-Los-Angeles-USA

Kör längs vattnet!

Om man bortser från Route 66 så är Highway 1 förmodligen USA:s (världens?) mest kända rutt. Det är en scenic route som går längs Stilla havskusten i Kalifornien. Egentligen heter den California State Route 1. Den körs lämpligast från norr till syd p.g.a att du då kör närmast havet och inte skyms av vägrenen mellan vägarna eller mötande bilar. Genomsnittshastigheten är så lite som 45 km/h ungefär. I Los Angeles området så är Highway 1 en stadsgata och på vissa ställen är det samma rutt som den mer trafikerade 101:an så drabbas inte av panik i tron att du råkat svänga av rutten. Kör du norrifrån kommer du efter att ha passerat bl.a Malibu, L.A, Golden Gate-bron i San Francisco svänga av i Orange County där rutten tar slut.

Oxnard -> Malibu -> Santa Monica

En av de vackraste bitarna på rutten är den via Malibu. Sträckan är 7,8 mil lång och tar mellan 1 – 1,5 timmar att köra beroende på trafik. Under rutten följer vägen landskapets böljande kamp mot havet och du kan nästan känna känslan av att vara på den yttersta kanten av en hel kontinent. Sträckan trafikeras mest på helger så välj en vardag om du har möjlighet. I Malibu kan du spotta lyxhus men staden bjuder inte in till särskilt mycket annat sevärt förutom vyerna då.

Du kommer säkert vilja stanna för att ta en titt på stranden och kanske ta ett foto. State Parks tar en avgift för att få tillgång till stranden på många ställen så håll utkik efter skyltar som säger att tillträde till stranden är gratis.

Tags: , , ,

Comments are closed.